// VA BIEN PARA LOS ACENTOS DE LA BASE DE DATOS. PERO LOS ACENTOS EN TEXTO VAN MAL.
  Empreses del Maresme Anuncis gratu´ts Suggerir 00:55 - 28.07  Enviar un missatge al responsable del Portal    

    Maresme Empreses de serveis a ARGENTONA Empreses de oci a ARGENTONA Empreses de la llar en a ARGENTONA
 POBLACIONS DEL MARESME
  Alella
  Arenys de Mar
  Arenys de Munt
  Argentona
  Cabrera de Mar
  Cabrils
  Caldes d Estrac
  Calella
  Canet de Mar
  Dosrius
  Malgrat de Mar
  Masnou (El)
  Matarˇ
  Montgat
  Orrius
  Palafolls
  Pineda de Mar
  PremiÓ de Dalt
  PremiÓ de Mar
  Sant Andreu de Llavaneres
  Sant CebriÓ de Vallalta
  Sant Iscle de Vallalta
  Sant Pol de Mar
  Sant Vicenš de Montalt
  Santa Susanna
  TeiÓ
  Tiana
  Tordera
  Vilassar de Dalt
  Vilassar de Mar


  Dades d'interŔs de ARGENTONA

Escudo de ARGENTONASituaciˇ de ARGENTONA
Argentona es troba situada a la part de la Serralada Litoral que es troba amb la vall de la Riera d┤Argentona. La riera rep diverses torrenteres des que s'inicia, com la de Riudameia, la de ClarÓ o el torrent dels Cirers. No es tracta d┤un terme municipal gaire auster alhora d┤Abarcar urbanitzacions, doncs un bon nombre de masies i diverses barriades com sant Jaume de TreiÓ, el Puig, el Cros, Lledˇ i altres, s'agreguen al municipi. Amb Matarˇ a llevant i Ďrrius a ponent, Argentona s'obre camÝ.

Poblaciˇ i activitat econ˛mica
Fins fa relativament poc, podrÝem dir que l┤economia argentonina es basava balafiament en l┤agricultura. El conreu bÓsic era la vinya, que ocupava gairebÚ tot el terme. Els garrofers i altres productes, tambÚ formaven part de la producciˇ, per˛ amb tant d'Ŕntasi. Degut a les epidŔmies diverses i la plaga de la filĽloxera, a finals del XIX, Argentona va veure fracassat el seu projecte agrari. MÚs tard, la creaciˇ del polÝgon industrial del Cros on principalment les activitats que s'hi duen a terme sˇn el tŔxtil, el metalĽl˙rgic i el quÝmic, va ajudar a recuperar el municipi. La vila, tambÚ s'ha vist afavorida per l┤important increment residencial que s'ha donat darrerament degut a la seva funciˇ com 'ciutat-dormitori', i tambÚ perquŔ tÚ fama grÓcies a les aigŘes medicinals. Molts mataronins han fugit cap a Argentona degut a la congestiˇ industrial, per gaudir d┤una vida mÚs sana i tranquil.la.

Hist˛ria
El primer nucli dels pobles es va formar a la cru´lla del CamÝ dels Contrabandistes, el CamÝ de Granollers i el de Burriac. La referŔncia mÚs antiga del lloc Ús la de l┤esglÚsia de Sant MartÝ, prop del riu d┤Argentona, documentada el 878, i derru´da l┤any 1315 tot i que existiren runes a la masia de Cal MartÝ de la Pujada. Poc a poc, la poblaciˇ s'anÓ estructurant al voltant de l┤esglÚsia parroquial i mÚs endavant passar a formar part dels dominis del Castell de Burriac. Argentona intervinguÚ activament en la resistŔncia d┤Algunes poblacions a suportar el joc feudal fins que l┤any 1480, Argentona passar a ser Carrer de Barcelona; l┤any 1660 aconseguÝ que la famÝlia Desbosc-que havia tingut drets sobre Burriac- renunciÚs. Ja cap al segle XVII, l┤esglÚsia parroquial de Sant JuliÓ es substituÝ per l┤edifici que hi ha actualment. Durant el segle XIX, Argentona visquÚ la Guerra del FrancŔs suportant als carlistes. A la fi del segle, amb la modernitzaciˇ, s'instalĽlÓ el gas, el telŔfon i el corrent elŔctric. TambÚ fou important la construcciˇ del pont de pedra (1916), que suprimÝ el pont que masses vegades la riera s'havia endut.

Nomenclatura
S'entÚn per 'argent' all˛ relatiu al metall blanc, preciˇs, que Ús utilitzat per a la fabricaciˇ de monedes, joies i altres objectes. Possiblement doncs, Argentona se'n derivi.

Monuments i curiositats
Argentona disposa de forces exemples de g˛tic tardÓ que ilĽlustren la presencia d┤Aquest estil a tota la comarca. l┤esglÚsia parroquial de Sant JuliÓ, que fou bastida per Miquel Canut i Peris Absolut amb pedra de Montju´c, Ús de planta de creu llatina i tÚ una nau central i dues laterals. Fou restaurada per Puig i Cadafalch a finals del segle XIX i mÚs endavant patÝ greus perdues degut als bombardeigs del juliol de 1936. (Guerra Civil espanyola). Pel que fa al seguitd┤edificis de la zona, cal citar la cada de Puig i Cadafalch, Cal Gol, Cal Galopa i Cal Caramany.Festas de ARGENTONA
2║ Diumenge de Gener
Festa Major Sant JuliÓ

Mitjans de Maig
Fira comercial i gastron˛mica

1er Diumenge de Juny
Festa de les Catifes de Flors

4 d'Agost
Festa Major de Sant DomŔnec

4, 5 i 6 d'Agost
Festa del CÓntir i fira de CerÓmica i Terrissa

. . .
Escut de ARGENTONA

Escudo de ARGENTONA
FITXA T╚CNICA
Nom: Argentona
SuperfÝcie: 25,22 Km2
Altitud: 88,00 metros
CP: 08310
Habitants: 8.676
Web: www.argentona.cat
TEL╚FONS ┌TILS
Bombers (provincial) 85
Consultori Municipal (Argentona centre) 937.971.901
Consultori Municipal (Ve´nat del Cros) 937.574.752
Creu Roja 937.971.656
GuÓrdia Civil 937.971.353
Policia Municipal 937.971.313
ORGANISMES OFICIALS
Ajuntament
Ramon Par, 1
Tel. 937.970.711
Jutjat de Pau
Gran, 61
Tel. 937.971.703
Arxiu Hist˛ric: Casa de Cultura
Plaša de l┤EsglŔsia, 9
Tel. 937.560.522
Biblioteca Popular de la Caixa Laitena
Gran, 3-5
Tel. 937.971.215
Ir a pßgina principal AvÝs legal ~ Protecciˇ de dades ~ COOKIS ~ Made by CHIP S.L.
Les cookies ens permeten oferir-li els nostres serveis amb normalitat.
En utilitzar nostra web, vostŔ consent l'˙s de cookies..